Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Potrzebujesz żurku polskiego? Skieruj się na tę stronę.

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie serwowane podczas obiadów wielkanocnych i bożonarodzeniowych.

Barszcz biały to nie żurek – podstawowe różnice

Kiedy zapyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób nawet nie widzi najważniejszych różnic pomiędzy tymi daniami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, chociaż należy ostro zaakcentować, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste preferencje oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej lub z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić 3 warianty:
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany zazwyczaj z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Bazę na barszcz biały albo żur można kupić

Zrobienie zakwasu na wymienione wyżej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. Na blogach kulinarnych znaleźć można wiele przepisów na zakwas, które warto wypróbować. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, gdy ochota np. na żurek zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym przyrządzimy przepyszny biały barszcz i żurek śląski lub staropolski.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]