Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Szukasz soli kłodawskiej niejodowanej? Powinieneś odwiedzić ten adres.

Substancją niezbędną do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto stosować je w kuchni?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak jedzenia. Pomimo, iż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie porcje (w granicach 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę cennych pierwiastków i minerałów, takich jak magnez, wapń czy potas, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi znakomity do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, innymi słowy pierwiastków koniecznych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Nasze dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]