Kuchnia i przepisy

Ciekawe zajęcia dla maluchów – kurs gotowania dla dzieci

Dzieci uwielbiają asystować nam w kuchni – wybierać i podawać składniki czy przystrajać ciastka. Pragniesz rozwijać zapał kulinarny swojej pociechy? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak wyglądają takie zajęcia. Kurs gotowania dla dzieci – czemu warto zapisać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla pociech […]

Tradycyjne pieczywo z Piekarni Pochopień

Smak od 1946 roku – tradycyjna Piekarnia Pochopień Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza fachu piekarskiego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Kultywowanie […]

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób pominąć też napojów takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania […]

Dobra kuchnia to Twoje hobby? Weź udział w kursach gotowania

Samodzielne przyrządzanie potraw we własnym domu ma mnóstwo zalet. Najważniejszą z nich jest bezsprzecznie oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa z reguły znacznie tańsze aniżeli częste korzystanie z oferty restauracji. Radość płynąca z ugotowania dania własnymi rękami nie jest też bez znaczenia – szczególnie, jeśli dzielimy się nim z gośćmi czy domownikami. Nie […]

Food pairing – poznaj nowy wymiar gotowania

Choć przywykliśmy do szablonowych kombinacji smaków, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pierwszy rzut oka absolutnie do siebie nie pasują, nie może przynieść intrygujących i, co najważniejsze, pysznych efektów. Dowiadujemy się o tym coraz częściej. Silny wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otworzenie się na obce tradycje kulinarne, a także pojawienie […]

Sok z kiszonek – zdrowie w butelce

Kwaszone warzywa używa się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Ostatnio jednak raz za razem wspomina się także ogromne właściwości zdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często dostępna jest na półkach sklepowych w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – czy […]

Jakie zamienniki kapsułek A Modo Mio znajdziemy w sprzedaży?

Przedsiębiorstw produkujących kawę jest ogromna ilość, jednakże Lavazza nieustannie znajduje się w czołówce tych najpopularniejszych. Nieliczne osoby wiedzą, iż historia marki Lavazza miała swój początek pod koniec XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20 dolarów kupił niewielki obiekt handlowy, w którym mielono ziarna kawy oraz przygotowywano ich autorskie kompozycje. Szybko […]

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Na kanapce, w sałatce, w zupie lub jako dodatek do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni wykorzystujemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są jednocześnie zdrowe, jak i pyszne. Jak wzbogacić smak ogórków kwaszonych Kiszone ogórki to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem proste. Wykorzystuje się […]

Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Obecnie coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to konieczność ekspresowego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie gotujemy je […]

Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

Od prężnego rozwoju przemysłu spożywczego, który obserwujemy od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie nasycać różnymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak wraz z dojrzewającą wiedzą nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to wywoływać konsekwencje dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych […]